· 

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Twee op de drie Nederlanders hebben ooit last van spanningshoofdpijn, en ongeveer 4% dagelijks. Dit soort hoofdpijn komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en kan samengaan met migraine. Hoofdpijn heeft invloed op alle gebieden van ons leven, vooral op werk- en school prestaties en relaties. Je kunt ook veel negatieve emoties ervaren, o.a. irritatie, boosheid, verdriet en angst.

Hoe voelt het?

Je hebt een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd (alsof je een klem om je hoofd hebt, of een “pet”). Je voelt ook pijn in de nek en bij de schouders. De pijn is licht tot heftig (je voelt je soms misselijk maar je geeft niet over) en wisselt in de loop van de dag.

 

De oorzaken van spanningshoofdpijn

1.       Stress - bij stress spannen onze spieren zich aan (schouders, nek en hoofd/gezicht)

2.       Inspanning - lichamelijk of geestelijk (denkwerk)

3.       Vermoeidheid – te weinig slaap, drukte op het werk of school, een slechte conditie, te weinig ontspanning

4.       Ooginspanning – lezen bij slecht licht, het lezen van kleine lettertjes, of op een scherm

5.       Verkeerde houding (werk, auto, bed) – lange periodes onderuit gezakt zitten, een holle rug, opgetrokken schouders, het hoofd te veel naar voren, een verkeerde slaaphouding

6.       Overbelasting van de kauwspieren – bij problemen met het gebit, bij nagelbijten/lipbijten, de kaken op elkaar klemmen, tandenknarsen, veel kauwgum kauwen

7.       Weeromstandigheden – verandering van luchtdruk, enorme warmte, een storm

8.       Omgevingsfactoren - het verblijf in een rokerige ruimte, sterke geuren (bijv. verf)

9.       Hormonale schommelingen – bij vrouwen tijdens de ovulatie, menstruatie, en overgang, tijdens het gebruik van de pil, tijdens een zwangerschap

10.   Voeding – cafeïne (in koffie, cola, thee, ijsthee, energiedrankjes), suiker, chocola, zoete melkproducten, kaas, varkensvlees, pinda’s, zout, alcohol

 

Welke hoofdpijn heb ik?

Hoofdpijn is een kwaal waar iedereen wel eens last van heeft. Dit is geen ramp want de pijn verdwijnt. Maar wat als de hoofdpijn steeds terugkomt? En de pijnstillers helpen niet meer? Je kunt gevoelig zijn voor een bepaalde vorm van hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterpijn, of medicatieafhankelijke pijn.

Als je de symptomen herkent, zoek naar de oorzaken van je hoofdpijn. Ben je moe of overspannen? Krijg je hoofdpijn altijd in dezelfde situaties? Heeft het iets te maken met je levensstijl, emoties, dieet, werk?

Je kunt ook naar de huisarts gaan om uit te zoeken welke vorm van hoofdpijn je hebt. De juiste diagnose helpt de pijn sneller te verlichten, soms met medicatie, soms door het veranderen van je leven (een andere dieet, meer beweging, een betere lichaamshouding, oefeningen, mindfulness).

 

Hoe kom ik van mijn hoofdpijn af?

- Verminder het uitlokken van de uitlokkende factoren

- Probeer een hoofd- en gezichtsmassage

- Als dat niet helpt en de pijn chronisch is, probeer een ontspanningstherapie (bijv. biofeedback, ontspanningsoefeningen, autogene training)

- Leer omgaan met stress

- Kies voor een gezonde dieet

 

Hoofd- en gezichtsmassage

Een massage van het hoofd, gezicht, oren en nek, waar ook vele meridianen en acupunctuurpunten te vinden zijn, brengt het hele zenuwgestel tot rust. Tijdens een uitgebreide massage worden ook je decolleté, schouders, armen en handen gemasseerd.

Het effect van de massage:

       - Spanning, stress en afvalstoffen in het hoofd worden afgevoerd.

       - Een gezichtsmassage stimuleert de bloedsomloop en vermindert hoofdpijn, vermoeidheid en spanning.

       - De massage kalmeert zenuwen, verbetert de toevoer van verse zuurstof en glucose naar de hersenen en verbetert concentratievermogen.

      - Je komt helemaal tot rust dankzij ontspanning en ontlading.

 

      - Je krijgt een licht gevoel in je hoofd en slaapt beter.